Cultuur & Uitgaan

Groningse veteraan en bierbrouwer Michel voor het eerst naar Veteranendag

Geschreven door Super User
Categorie: Cultuur & Uitgaan Geschreven: zaterdag 25 juni 2016 16:04

050 Groningen - Zaterdag 25 juni is de Groningse veteraan Michel bij het Nederlandse Veteranendag aanwezig.

Nederland telt ruim 117.000 veteranen. Veteranendag is een jaarlijks eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Dit jaar is er speciale aandacht voor de winnares van de Schrijfwedstrijd ‘Schrijf een brief aan een veteraan’, medaillewinnaars van de Invictus Games en veteranen Dutchbat III. Voor het eerst vindt een voetbaltoernooi voor militaire veteranen plaats in het Kyocera-stadion. Veteraan en bierbrouwer Michel uit Groningen gaat dit jaar voor het eerst naar Veteranendag in Den Haag.

Groningse veteraan Michel: “Ik wil de bijzondere sfeer proeven”

Afghanistan-veteraan Michel (31) uit Groningen is medeoprichter en eigenaar van bierbrouwerij De Veteraan. Daarnaast is hij ook nog in dienst bij Defensie. Samen met twee vrienden begon hij voor de grap met het brouwen van eigen bier. Het bier noemden ze De Veteraan, omdat Michel op dat moment nog niet zo lang terug was van zijn missie. Wat begon als hobby is uitgegroeid tot een serieuze brouwerij met officiële verkooppunten in Groningen en Drenthe, maar ook in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. “In de brouwerij moet je flexibel en creatief blijven. In die zin lijkt het bier brouwen wel wat op mijn werk bij Defensie.” Michel is dit jaar voor het eerst aanwezig bij Veteranendag: “Ik wil de bijzondere sfeer proeven en met eigen ogen zien wat Veteranendag is.”

Veteranen Dutchbat III en Invictus-atleten

Tijdens Veteranendag 2016 wordt speciaal stilgestaan bij de missie Dutchbat III en de prestaties van de Nederlandse afvaardiging aan de Invictus Games. Dutchbat III-veteranen zijn speciaal genodigd in de Ridderzaal en op het Binnenhof. In het defilé lopen ze in de voorste gelederen. Bovendien wordt voor hen op het Malieveld het Srebrenica-lied van zangeres Renee van Bavel samen met de Fanfare Bereden Wapens uitgevoerd. Ook deelnemers aan de Invictus Games lopen mee in de kopgroep van het defilé. Het Nederlandse team haalde afgelopen mei in Orlando 17 medailles binnen.
Tijdens de Veteranendag zullen Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag aanwezig zijn.