Foto: Walter Goyen

050 Groningen Cultuur - ‘Hildegard - opera van nu, gregoriaans van toen’ in première op November Music 6/9/2018 | Hildegard von Bingen (1098 - 1179) is vooral bekend als mystica, feministe avant la lettre en abdis.

Maar ze was ook de eerste vrouwelijk componiste. Haar mysteriespel Ordo Virtutum is feitelijk de allereerste opera ooit geschreven en veel van haar liederen worden nog altijd overal ter wereld uitgevoerd. De nieuwe opera Hildegard -opera van nu, gregoriaans van toen stapt in de magische wereld van deze onverschrokken vrijdenker die haar nonnen bier liet drinken en die openlijk over seksualiteit schreef. De première vond plaats op zaterdag 10 november tijdens November Music in Den Bosch. Aansluitend volgt een tournee door Nederland.

Met sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard, bas/bariton Marc Pantus als abt Kuno van Disibodenberg en Wishful Singing als onvolprezen nonnenkoor. Begeleid op altviool, klarinet, contrabas én pijporgel (!) brengen zij zowel oude muziek van Hildegard von Bingen als nieuwe muziek van Steven Kamperman.

Geschiedenis

In de twaalfde eeuw was er voor vrouwen eigenlijk alleen maar een bijrol weggelegd. Het lukte Hildegard echter om een hoofdrol op te eisen. Ze had grote invloed op pausen en keizers en durfde keihard tegen de kerkelijke autoriteiten in te gaan. En ook zeer ongebruikelijk voor een vrouw in die tijd: ze schreef boeken. Over haar visioenen, over geneeskunde en over de kosmos. Hildegard von Bingen komt in 1098 in Duitsland ter wereld als tiende kind in een adellijke familie. Ze is voorbestemd voor een leven binnen de kerk. Op zevenjarige leeftijd treedt ze in bij een klein gesloten vrouwenklooster. in 1136 wordt zij daar abdis en niet veel later sticht zij na een grote strijd haar eigen klooster. De persoon van Hildegard is na negen eeuwen nog steeds voor velen een bron van inspiratie.

Gregoriaans van toen

Hildegard von Bingen schreef Ordo Virtutum rond 1150. Voor vrouwenstemmen als personificaties van de deugden en voor één sprekende mannenstem: de duivel. In het verhaal wil een menselijke ziel het liefst meteen naar de hemel, maar deze wordt tegengehouden door de deugden. Pas als ze geleefd heeft, en door schade en schande wijs is geworden, is ze klaar om de hemelpoort door te gaan.

Opera van nu

Steven Kamperman schreef de muziek voor deze opera van nu, zoals hij het zelf noemt. “De voorstelling begint met de pure, verstilde en onbewerkte gregoriaanse klanken uit de Ordo Virtutum. Daarna vertelt mijn eigen muziek in contrasterende scènes haar levensverhaal, waarin vooral Hildegards wereldse kant aan bod komt. Gaandeweg de voorstelling voeg ik aan de muziek van Hildegard moderne maar toch ook melodieuze begeleidingen toe, onze werken raken zo meer en meer verweven. Ik heb een veelheid aan invloeden verwerkt, zelfs blues en flamenco. In de geest van de vrijplaats, die haar klooster geweest moet zijn.”

Over de makers

Componist Steven Kamperman won in 2016 met zijn jeugdopera Roodhapje, die hij in opdracht van Holland Opera schreef, de internationale Young Audience Music Award voor beste opera.
Regisseur van de opera is Annechien Koerselman. Zij oogstte onder meer veel lof met Dijkdrift van Silbersee en het Calefax Rietkwintet.

Muziek: Steven Kamperman, Hildegard von Bingen (Ordo Virtutum)

Libretto: Kirsten Roosendaal

Regie: Annechien Koerselman

Uitvoerenden: vocaal kwintet Wishful Singing, sopraan Wynanda Zeevaarder, bas/bariton Marc Pantus, Het Orgel Trio+ bestaande uit altviolist George Dumitriu, klarinettist Steven Kamperman, contrabassist Dion Nijland en op pijporgel Berry van Berkum

Kostuumontwerp: Vera Selhorst

Hildegard - opera van nu, gregoriaans van toen

Do 8 november (try-out) Nijmegen Antonius van Paduakerk

Vr 9 november (try-out) Zwolle Grote Kerk

Za 10 november (première) Den Bosch November Music, Grote Kerk

Vr 16 november Zutphen Walburgiskerk

Za 17 november Amsterdam Orgelpark

Do 22 november Utrecht Festival Mystieke Vrouwen, Nicolaïkerk

Vr 23 november Utrecht Festival Mystieke Vrouwen, Nicolaïkerk

Vr 30 november Groningen Lutherse Kerk

Za 1 december Eindhoven Catharinakerk

Tickets & Info www.hildegard-opera.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Kloosterboer van De Nieuwsmakelaar. Telefoon 06-52 626 907, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto: Kees van de Veen Thuis vanwege Corona, maart 2020

050 Groningen Educatie - In deze ongewone tijden ziet jouw dag er anders uit dan normaal. Je gaat niet naar school of naar je werk of misschien wel, maar de kans is groot dat je leven er nu anders uit ziet.

Lees meer...

050Groningen Economie/Duurzaamheid/Maatschappij - Enexis Groep gaat Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, verzelfstandigen. Als zelfstandige stichting kan de organisatie doorgroeien en grotere en bredere samenwerking opzoeken met bewoners, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Daarmee gaat Buurkracht een nieuwe fase in. De verzelfstandiging wordt per december 2019 een feit.

Lees meer...

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Na ruim drie jaar neemt Kamerlid Isabelle Diks afscheid van de Tweede Kamer om loco-burgemeester en wethouder te worden in Groningen, de zesde stad van het land. De Groningse GroenLinksfractie heeft een beroep op Diks gedaan vanwege haar brede bestuurlijke ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland.

Lees meer...

050Groningen Politiek - De tijd is weer gekomen dat er een nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester voor Groningen wordt gekozen. Vijf kandidaten voeren stevig campagne om de meest stemmen binnen. Elke Groninger kan vanaf 20 november tot 6 december zijn/haar stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op 7 december kan iedereen nog een laatste stem uitbrengen tussen 10.00 en 11.30 in de entreehal van het Groninger Forum. Om 12.00 uur zijn de stemmen geteld en maakt Mattias Gijsbertsen bekend aan wie van de kandidaten deze fraaie titel toekomt. In januari 2020 worden de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester officieel beëdigd.

Lees meer...

050Groningemn Politiek - Het moet afgelopen zijn met het fout parkeren aan de Hoge der Aa. PvdA-raadslid Rik van Niejenhuis vraagt het gemeentebestuur om maatregelen te nemen. ‘Weg met het blik. Dit mooie stukje binnenstad moet voor iedereen toegankelijk zijn.’

Lees meer...

Foto: Natasja Nienhuis

050 Groningen Cultuur & Uitgaan - Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest voor de stichting Vier 5 mei, welke verantwoordelijk is voor Bevrijdingsfestival Groningen, neemt directeur Diederik van der Meide afscheid. Hij draagt het stokje over aan Ebel Jan van Dijk.

Lees meer...

Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag en brengt met We’ll Meet Again een hommage aan de vrijheid

050 Groningen Cultuur - Dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Het is dan ook extra wrang dat juist in dit jubileumjaar de coronacrisis een streep zet door alle festiviteiten. Om te voorkomen dat het op 5 mei stilvalt, brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - De ‘Breder dan klassiek’ nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta is inmiddels een begrip in Nederland. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden.

Lees meer...

Schenk je medaille aan jouw held!

050 Groningen Sport - De GasTerra Ladiesrun Groningen kan noodgedwongen geen doorgang vinden op zondag 14 juni 2020. Maar alle vrouwen in Groningen worden wel aangemoedigd om individueel te blijven bewegen door mee te doen met de virtuele GasTerra Ladiesrun Groningen.

Lees meer...

050 Groningen Sport - De historische binnenstad van Groningen stond  voor de negentiende keer in het teken van de Nacht van Groningen. Op een gezellige Ossenmarkt stonden maar liefst 2.100 sportievelingen aan de start alvorens zij een afstand van 5 km, 10 km, 10 Engelse Mijl of een halve marathon moesten zien te trotseren.

Lees meer...

050Groningen Lifestyle/evenement – Voor de allereerste keer komt er een erotische Kerstbeurs, de ‘Feria de las Fantasias’ naar Groningen, een primeur voor de stad en weer eens heel iets anders dan de zo langzamerhand bekende kerstshows, markten en fairs? Het wordt een driedaagse beurs die plaatsvindt van 20 t/m 22 december a.s. in de Oude Suikerfabriek en is er speciaal voor ruimdenkende mensen.

Lees meer...