Foto: Walter Goyen

050 Groningen Cultuur - ‘Hildegard - opera van nu, gregoriaans van toen’ in première op November Music 6/9/2018 | Hildegard von Bingen (1098 - 1179) is vooral bekend als mystica, feministe avant la lettre en abdis.

Maar ze was ook de eerste vrouwelijk componiste. Haar mysteriespel Ordo Virtutum is feitelijk de allereerste opera ooit geschreven en veel van haar liederen worden nog altijd overal ter wereld uitgevoerd. De nieuwe opera Hildegard -opera van nu, gregoriaans van toen stapt in de magische wereld van deze onverschrokken vrijdenker die haar nonnen bier liet drinken en die openlijk over seksualiteit schreef. De première vond plaats op zaterdag 10 november tijdens November Music in Den Bosch. Aansluitend volgt een tournee door Nederland.

Met sopraan Wynanda Zeevaarder als Hildegard, bas/bariton Marc Pantus als abt Kuno van Disibodenberg en Wishful Singing als onvolprezen nonnenkoor. Begeleid op altviool, klarinet, contrabas én pijporgel (!) brengen zij zowel oude muziek van Hildegard von Bingen als nieuwe muziek van Steven Kamperman.

Geschiedenis

In de twaalfde eeuw was er voor vrouwen eigenlijk alleen maar een bijrol weggelegd. Het lukte Hildegard echter om een hoofdrol op te eisen. Ze had grote invloed op pausen en keizers en durfde keihard tegen de kerkelijke autoriteiten in te gaan. En ook zeer ongebruikelijk voor een vrouw in die tijd: ze schreef boeken. Over haar visioenen, over geneeskunde en over de kosmos. Hildegard von Bingen komt in 1098 in Duitsland ter wereld als tiende kind in een adellijke familie. Ze is voorbestemd voor een leven binnen de kerk. Op zevenjarige leeftijd treedt ze in bij een klein gesloten vrouwenklooster. in 1136 wordt zij daar abdis en niet veel later sticht zij na een grote strijd haar eigen klooster. De persoon van Hildegard is na negen eeuwen nog steeds voor velen een bron van inspiratie.

Gregoriaans van toen

Hildegard von Bingen schreef Ordo Virtutum rond 1150. Voor vrouwenstemmen als personificaties van de deugden en voor één sprekende mannenstem: de duivel. In het verhaal wil een menselijke ziel het liefst meteen naar de hemel, maar deze wordt tegengehouden door de deugden. Pas als ze geleefd heeft, en door schade en schande wijs is geworden, is ze klaar om de hemelpoort door te gaan.

Opera van nu

Steven Kamperman schreef de muziek voor deze opera van nu, zoals hij het zelf noemt. “De voorstelling begint met de pure, verstilde en onbewerkte gregoriaanse klanken uit de Ordo Virtutum. Daarna vertelt mijn eigen muziek in contrasterende scènes haar levensverhaal, waarin vooral Hildegards wereldse kant aan bod komt. Gaandeweg de voorstelling voeg ik aan de muziek van Hildegard moderne maar toch ook melodieuze begeleidingen toe, onze werken raken zo meer en meer verweven. Ik heb een veelheid aan invloeden verwerkt, zelfs blues en flamenco. In de geest van de vrijplaats, die haar klooster geweest moet zijn.”

Over de makers

Componist Steven Kamperman won in 2016 met zijn jeugdopera Roodhapje, die hij in opdracht van Holland Opera schreef, de internationale Young Audience Music Award voor beste opera.
Regisseur van de opera is Annechien Koerselman. Zij oogstte onder meer veel lof met Dijkdrift van Silbersee en het Calefax Rietkwintet.

Muziek: Steven Kamperman, Hildegard von Bingen (Ordo Virtutum)

Libretto: Kirsten Roosendaal

Regie: Annechien Koerselman

Uitvoerenden: vocaal kwintet Wishful Singing, sopraan Wynanda Zeevaarder, bas/bariton Marc Pantus, Het Orgel Trio+ bestaande uit altviolist George Dumitriu, klarinettist Steven Kamperman, contrabassist Dion Nijland en op pijporgel Berry van Berkum

Kostuumontwerp: Vera Selhorst

Hildegard - opera van nu, gregoriaans van toen

Do 8 november (try-out) Nijmegen Antonius van Paduakerk

Vr 9 november (try-out) Zwolle Grote Kerk

Za 10 november (première) Den Bosch November Music, Grote Kerk

Vr 16 november Zutphen Walburgiskerk

Za 17 november Amsterdam Orgelpark

Do 22 november Utrecht Festival Mystieke Vrouwen, Nicolaïkerk

Vr 23 november Utrecht Festival Mystieke Vrouwen, Nicolaïkerk

Vr 30 november Groningen Lutherse Kerk

Za 1 december Eindhoven Catharinakerk

Tickets & Info www.hildegard-opera.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Kloosterboer van De Nieuwsmakelaar. Telefoon 06-52 626 907, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050Groningen Economie/Lifestyle - De Hartstichting heeft onderzoeker Daan Westenbrink van het UMC Groningen een Dekkerbeurs toegekend, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Lees meer...

050 Groningen Economie– Online uitgeverij Simian heeft BAM Bouw en Techniek geselecteerd voor de grootschalige uitbreiding van de bedrijfsruimte in Westerbroek.

Lees meer...

050 Tynaarlo Maatschappij - Het aardbevingscafé dat 18 maart zou plaatsvinden, is verplaatst naar 3 april. De avond werd toen afgelast vanwege de aanslag in Utrecht. Tijdens het aardbevingscafé wil Leefbaar Tynaarlo een Drents Gasberaad oprichten.

Lees meer...

050 Westerkwartier Maatschappij - In de gemeente Westerkwartier starten het Dagblad van het Noorden en het weekblad Westerkwartier iets heel nieuws met ‘Focus’, een online platform dat lokale kwesties onderzoekt en daar uitleg over geeft. Inwoners kunnen op deze manier meebeslissen over en bijdragen aan verschillende onderwerpen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Wat is er gebeurd met het Groninger escalatiemodel tegen woonoverlast? De gemeenteraad gaf eerder brede steun aan dit PvdA-plan, maar het gemeentebestuur lijkt eraan voorbij te gaan in het nieuwe jaarplan integrale veiligheid. ‘Wij willen het escalatiemodel juist uitbreiden naar zorgaanbieders, zodat we beter overlast van verwarde personen kunnen tegengaan’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Lees meer...

050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

Lees meer...

050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - Bevrijdingsfestival Groningen presenteert Tom Walker, Thomas Azier, MY BABY, Omar Souleyman, Les Amazones D’Afrique, $hirak, Jiri11 en Young Ellens als eerste namen voor het jaarlijkse evenement in het Stadspark. Het festival waar we stilstaan bij onze vrijheid, valt dit jaar op een zondag.

Lees meer...

050 Groningen Sport - Zaterdagavond 2 maart vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is één van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. En wie kan hier beter een oproep voor doen dan de Nachtburgemeester van Groningen: Merlijn Poolman.

Lees meer...

Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

Lees meer...

Suzanne Oosterwijk

050 Groningen Gezondheid - Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

Lees meer...