Foto’s: Pablo Ter Borg (Oziezo Fotografie)

050 Groningen Cultuur - Afgelopen weekend werd het jaarlijkse Urban Sources festival georganiseerd door Urban House Groningen in het Grand Theatre. Het programma bestond uit spoken word, dans, theater en muziekvoorstellingen door lokale en nationale Urban Art makers. Urban Sources gaat over identiteit, ambitie en diversiteit. 

Urban Talk Dinner

Tijdens de Urban Talk Dinner voerden makers, partnerorganisaties en andere belanghebbenden het gesprek over wat hen beweegt, waarom ze hier staan en hoe zich dat verhoudt tot het thema van Urban Sources. De genodigden zijn welkom geheten met een openingswoord door gedeputeerde van cultuur Henk Staghouwer. Onder leiding van Jacco de Boer, journalist en lid van de Raad van toezicht van het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie, werden vragen omtrent diversiteit en Urban Arts beantwoord. Optredens door deelnemers van Urban Academy wisselden het gesprek af. De Urban Talk liet een krachtige cultuur stroming horen, met zelfbewuste makers en organisaties die hun aandeel in het culturele veld opeisen. Inclusiviteit, ontwikkeling, kwaliteit in al zijn diversiteit van de Urban Art disciplines en het verhaal van een nieuwe generatie zijn kernthema's die tijdens het gesprek steeds gepaard gaan met een gevoelde urgentie om dit te delen met elkaar en anderen.

Lokale/regionale makers presenteren producties in verschillende disciplines, gecombineerd in crossovers.

Een belangrijke plaats in het programma was voor de presentaties van de producties van lokale makers, Nina Iggy, Tim Verbeek, Desta Matla en Cissy Joan. Waarvan de eerste drie vanuit Up North, een nieuw regionaal project voor jonge makers. De producties van Nina Iggy, Desta Matla en Cissy Joan zijn gemaakt bij Urban House Groningen. Die van Tim Verbeek bij GarageTDI.

Vier makers leverden vier totaal verschillende producties waarin de overeenkomst is dat zij het publiek meenemen in hun zoektocht en reflectie op hun identiteit. Bij Nina haar zoektocht naar betekenis, tevredenheid en identiteit in een wereld die steeds absurder wordt. In haar productie wordt het publiek meegenomen in haar keuzestress en chaos. Een voorstelling als een elektroshocktherapie. Tim Verbeek presenteerde een preview van zijn voorstelling, waarbij hij het leven van Keizer Augustus analyseert en op het podium ons laat zien dat hij Augustus is, of toch niet. Desta Matla onderzoekt data, van zichzelf en van anderen. Samen met kunstenaar Tom Dijkstra ontwikkelde ze een robot. In haar installatie kon voorbijgaand publiek haar data zien en haar live reflectie hierop. In haar voorstelling verwoordde ze het waarom van haar struggle met online en werkelijke aanwezigheid. Cissy Joan presenteerde een theatersolo waarbij ze haar disciplines spoken word, zang en storytelling combineerde. Ontroerend persoonlijk.

Alle makers werken met verschillende disciplines in hun producties, zelf of in samenwerking met anderen. Het zinderde, sprankelde en knalde op het podium.

Landelijke makers ontroeren en inspireren

2U: Sarada Sarita & OTION (ISH Dance Collective) zetten als eerste nationaal geprogrammeerde act een adembenemende show neer met 'Duality in Unisono'. Onias Landveld sloot de eerste dag van Urban Sources af met een Spoken Word performance waarbij hij geen microfoon nodig bleek te hebben om zijn verhaal te vertellen omdat het publiek muisstil haar aandacht erbij hield. 

Zondagavond was er een preview van de dansvoorstelling 'Please, brace for impact'. Uitgevoerd door nieuwe dansformatie 'Ground Zero' o.l.v. Denden Karadeniz. Met een focus op vloerwerk en een fusion van dansstijlen, dansten de dansers op een flow als druppels water langs een raam. Danseres Sherise Strang (RIGHTABOUTNOW INC.) ontroerde met haar introverte en emotionele danssolo 'I'd had enough so I killed him' , geïnspireerd op het leven van dichter en schrijfster Maya Angelou. Met 'REDO' uitgevoerd door danser Redouan Ait Chitt in choreografie van Shailesh Bahoran (IRCompany) is het publiek overtuigd van zowel de schoonheid als de kracht van dans gepaard met een onuitputtelijke wilskracht en discipline. 

Een weekend waarin diversiteit en ambitie te zien waren op het podium en zowel makers en publiek geïnspireerd zijn. Verhalen zijn verteld en vinden zijn weg in ons leven.

Foto: Kees van de Veen Thuis vanwege Corona, maart 2020

050 Groningen Educatie - In deze ongewone tijden ziet jouw dag er anders uit dan normaal. Je gaat niet naar school of naar je werk of misschien wel, maar de kans is groot dat je leven er nu anders uit ziet.

Lees meer...

050Groningen Economie/Duurzaamheid/Maatschappij - Enexis Groep gaat Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, verzelfstandigen. Als zelfstandige stichting kan de organisatie doorgroeien en grotere en bredere samenwerking opzoeken met bewoners, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Daarmee gaat Buurkracht een nieuwe fase in. De verzelfstandiging wordt per december 2019 een feit.

Lees meer...

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Na ruim drie jaar neemt Kamerlid Isabelle Diks afscheid van de Tweede Kamer om loco-burgemeester en wethouder te worden in Groningen, de zesde stad van het land. De Groningse GroenLinksfractie heeft een beroep op Diks gedaan vanwege haar brede bestuurlijke ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland.

Lees meer...

050Groningen Politiek - De tijd is weer gekomen dat er een nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester voor Groningen wordt gekozen. Vijf kandidaten voeren stevig campagne om de meest stemmen binnen. Elke Groninger kan vanaf 20 november tot 6 december zijn/haar stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op 7 december kan iedereen nog een laatste stem uitbrengen tussen 10.00 en 11.30 in de entreehal van het Groninger Forum. Om 12.00 uur zijn de stemmen geteld en maakt Mattias Gijsbertsen bekend aan wie van de kandidaten deze fraaie titel toekomt. In januari 2020 worden de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester officieel beëdigd.

Lees meer...

050Groningemn Politiek - Het moet afgelopen zijn met het fout parkeren aan de Hoge der Aa. PvdA-raadslid Rik van Niejenhuis vraagt het gemeentebestuur om maatregelen te nemen. ‘Weg met het blik. Dit mooie stukje binnenstad moet voor iedereen toegankelijk zijn.’

Lees meer...

Foto: Natasja Nienhuis

050 Groningen Cultuur & Uitgaan - Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest voor de stichting Vier 5 mei, welke verantwoordelijk is voor Bevrijdingsfestival Groningen, neemt directeur Diederik van der Meide afscheid. Hij draagt het stokje over aan Ebel Jan van Dijk.

Lees meer...

Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag en brengt met We’ll Meet Again een hommage aan de vrijheid

050 Groningen Cultuur - Dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Het is dan ook extra wrang dat juist in dit jubileumjaar de coronacrisis een streep zet door alle festiviteiten. Om te voorkomen dat het op 5 mei stilvalt, brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - De ‘Breder dan klassiek’ nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta is inmiddels een begrip in Nederland. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden.

Lees meer...

Schenk je medaille aan jouw held!

050 Groningen Sport - De GasTerra Ladiesrun Groningen kan noodgedwongen geen doorgang vinden op zondag 14 juni 2020. Maar alle vrouwen in Groningen worden wel aangemoedigd om individueel te blijven bewegen door mee te doen met de virtuele GasTerra Ladiesrun Groningen.

Lees meer...

050 Groningen Sport - De historische binnenstad van Groningen stond  voor de negentiende keer in het teken van de Nacht van Groningen. Op een gezellige Ossenmarkt stonden maar liefst 2.100 sportievelingen aan de start alvorens zij een afstand van 5 km, 10 km, 10 Engelse Mijl of een halve marathon moesten zien te trotseren.

Lees meer...

050Groningen Lifestyle/evenement – Voor de allereerste keer komt er een erotische Kerstbeurs, de ‘Feria de las Fantasias’ naar Groningen, een primeur voor de stad en weer eens heel iets anders dan de zo langzamerhand bekende kerstshows, markten en fairs? Het wordt een driedaagse beurs die plaatsvindt van 20 t/m 22 december a.s. in de Oude Suikerfabriek en is er speciaal voor ruimdenkende mensen.

Lees meer...