Foto’s: Pablo Ter Borg (Oziezo Fotografie)

050 Groningen Cultuur - Afgelopen weekend werd het jaarlijkse Urban Sources festival georganiseerd door Urban House Groningen in het Grand Theatre. Het programma bestond uit spoken word, dans, theater en muziekvoorstellingen door lokale en nationale Urban Art makers. Urban Sources gaat over identiteit, ambitie en diversiteit. 

Urban Talk Dinner

Tijdens de Urban Talk Dinner voerden makers, partnerorganisaties en andere belanghebbenden het gesprek over wat hen beweegt, waarom ze hier staan en hoe zich dat verhoudt tot het thema van Urban Sources. De genodigden zijn welkom geheten met een openingswoord door gedeputeerde van cultuur Henk Staghouwer. Onder leiding van Jacco de Boer, journalist en lid van de Raad van toezicht van het landelijk Fonds voor Cultuurparticipatie, werden vragen omtrent diversiteit en Urban Arts beantwoord. Optredens door deelnemers van Urban Academy wisselden het gesprek af. De Urban Talk liet een krachtige cultuur stroming horen, met zelfbewuste makers en organisaties die hun aandeel in het culturele veld opeisen. Inclusiviteit, ontwikkeling, kwaliteit in al zijn diversiteit van de Urban Art disciplines en het verhaal van een nieuwe generatie zijn kernthema's die tijdens het gesprek steeds gepaard gaan met een gevoelde urgentie om dit te delen met elkaar en anderen.

Lokale/regionale makers presenteren producties in verschillende disciplines, gecombineerd in crossovers.

Een belangrijke plaats in het programma was voor de presentaties van de producties van lokale makers, Nina Iggy, Tim Verbeek, Desta Matla en Cissy Joan. Waarvan de eerste drie vanuit Up North, een nieuw regionaal project voor jonge makers. De producties van Nina Iggy, Desta Matla en Cissy Joan zijn gemaakt bij Urban House Groningen. Die van Tim Verbeek bij GarageTDI.

Vier makers leverden vier totaal verschillende producties waarin de overeenkomst is dat zij het publiek meenemen in hun zoektocht en reflectie op hun identiteit. Bij Nina haar zoektocht naar betekenis, tevredenheid en identiteit in een wereld die steeds absurder wordt. In haar productie wordt het publiek meegenomen in haar keuzestress en chaos. Een voorstelling als een elektroshocktherapie. Tim Verbeek presenteerde een preview van zijn voorstelling, waarbij hij het leven van Keizer Augustus analyseert en op het podium ons laat zien dat hij Augustus is, of toch niet. Desta Matla onderzoekt data, van zichzelf en van anderen. Samen met kunstenaar Tom Dijkstra ontwikkelde ze een robot. In haar installatie kon voorbijgaand publiek haar data zien en haar live reflectie hierop. In haar voorstelling verwoordde ze het waarom van haar struggle met online en werkelijke aanwezigheid. Cissy Joan presenteerde een theatersolo waarbij ze haar disciplines spoken word, zang en storytelling combineerde. Ontroerend persoonlijk.

Alle makers werken met verschillende disciplines in hun producties, zelf of in samenwerking met anderen. Het zinderde, sprankelde en knalde op het podium.

Landelijke makers ontroeren en inspireren

2U: Sarada Sarita & OTION (ISH Dance Collective) zetten als eerste nationaal geprogrammeerde act een adembenemende show neer met 'Duality in Unisono'. Onias Landveld sloot de eerste dag van Urban Sources af met een Spoken Word performance waarbij hij geen microfoon nodig bleek te hebben om zijn verhaal te vertellen omdat het publiek muisstil haar aandacht erbij hield. 

Zondagavond was er een preview van de dansvoorstelling 'Please, brace for impact'. Uitgevoerd door nieuwe dansformatie 'Ground Zero' o.l.v. Denden Karadeniz. Met een focus op vloerwerk en een fusion van dansstijlen, dansten de dansers op een flow als druppels water langs een raam. Danseres Sherise Strang (RIGHTABOUTNOW INC.) ontroerde met haar introverte en emotionele danssolo 'I'd had enough so I killed him' , geïnspireerd op het leven van dichter en schrijfster Maya Angelou. Met 'REDO' uitgevoerd door danser Redouan Ait Chitt in choreografie van Shailesh Bahoran (IRCompany) is het publiek overtuigd van zowel de schoonheid als de kracht van dans gepaard met een onuitputtelijke wilskracht en discipline. 

Een weekend waarin diversiteit en ambitie te zien waren op het podium en zowel makers en publiek geïnspireerd zijn. Verhalen zijn verteld en vinden zijn weg in ons leven.

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050Groningen Economie/Lifestyle - De Hartstichting heeft onderzoeker Daan Westenbrink van het UMC Groningen een Dekkerbeurs toegekend, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Lees meer...

050 Groningen Economie– Online uitgeverij Simian heeft BAM Bouw en Techniek geselecteerd voor de grootschalige uitbreiding van de bedrijfsruimte in Westerbroek.

Lees meer...

050 Tynaarlo Maatschappij - Het aardbevingscafé dat 18 maart zou plaatsvinden, is verplaatst naar 3 april. De avond werd toen afgelast vanwege de aanslag in Utrecht. Tijdens het aardbevingscafé wil Leefbaar Tynaarlo een Drents Gasberaad oprichten.

Lees meer...

050 Westerkwartier Maatschappij - In de gemeente Westerkwartier starten het Dagblad van het Noorden en het weekblad Westerkwartier iets heel nieuws met ‘Focus’, een online platform dat lokale kwesties onderzoekt en daar uitleg over geeft. Inwoners kunnen op deze manier meebeslissen over en bijdragen aan verschillende onderwerpen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Wat is er gebeurd met het Groninger escalatiemodel tegen woonoverlast? De gemeenteraad gaf eerder brede steun aan dit PvdA-plan, maar het gemeentebestuur lijkt eraan voorbij te gaan in het nieuwe jaarplan integrale veiligheid. ‘Wij willen het escalatiemodel juist uitbreiden naar zorgaanbieders, zodat we beter overlast van verwarde personen kunnen tegengaan’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Lees meer...

050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

Lees meer...

050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - Bevrijdingsfestival Groningen presenteert Tom Walker, Thomas Azier, MY BABY, Omar Souleyman, Les Amazones D’Afrique, $hirak, Jiri11 en Young Ellens als eerste namen voor het jaarlijkse evenement in het Stadspark. Het festival waar we stilstaan bij onze vrijheid, valt dit jaar op een zondag.

Lees meer...

050 Groningen Sport - Zaterdagavond 2 maart vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is één van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. En wie kan hier beter een oproep voor doen dan de Nachtburgemeester van Groningen: Merlijn Poolman.

Lees meer...

Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

Lees meer...

Suzanne Oosterwijk

050 Groningen Gezondheid - Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

Lees meer...