050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

“Probeer de taal over te geven aan de jeugd. Lees kinderen voor in het Gronings, dat is het begin.” Het was de tiende keer dat de Dag van de Grunneger toal aan het Cascadeplein in Groningen plaatsvond. Belangrijk onderdeel van de opening was de overdracht van de woordenboek Ter Laan rechten. Dit in het bijzijn van kleindochters Stip en Catharina ter Laan. De inhoud van het woordenboek werd vandaag vrijgegeven voor het omvangrijke digitaliseringsproject WoordWaark van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). De tiende Dag van de Grunneger toal werd bezocht door ruim 1200 bezoekers.

 

WoordWaark
Tijdens de Dag werd de nieuwe, digitale taaldatabank van het Gronings gepresenteerd: WoordWaark. Projectleider Goffe Jensma van het CGTC  gaf samen met medewerkers Wilbert Heeringa en Eva Smidt uitleg over en een demonstratie van dit interactieve en multimediale taalproject. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk Groningers uit alle hoeken van de provincie hun Gronings bijdragen aan dit project. En er was al veel enthousiasme te voelen in het publiek. Naast WoordWaark vertelden Nanna Hilton en Martijn Wieling over hun projecten die met de digitalisering van het Gronings te maken hebben: Stemmen van Grunnen en Van Old noar Jong.

 

Nedersaksisch
Naast de digitalisering van het Gronings lag de focus van de Dag op twee andere thema’s, namelijk het Nedersaksisch en Grunneger vraauwen. Het Nedersaksisch werd breed uitgezet binnen de programmering en met name het opzoeken van grensgebieden en samenwerkingen met de Nedersaksische taalvarianten werd aangestipt. Zo vertelde de Duitse schrijver en journalist Heiko Gauert in zijn lezing over de geschiedenis van het Plattduuts. Bert Hadders en Otto Grootte deelden met De Grup hun muzikale vertelling en reis door Drenthe en Duitsland. En in het Oader café traden naast Groninger schrijvers en dichters Platt-dichter uit Ost-Friesland Gerd Constapel en de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II op.

 

Grunneger Vraauwen
In het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland was er vandaag ook speciale aandacht voor de vrouw. Vooral op het muziekpodium was er veel aandacht voor vrouwelijk zangtalent. Wia Buze trad direct na de opening op voor een hal vol publiek. Marieke Klooster en Gabriëlle Glasbeek (Vrouw Holland) brachten met Voorwaarts! een theatrale muziekact vol liedjes en sketches: een ode aan Groninger vrouwen van vroeger en nu. Wim Bastiaanse vertelde in zijn lezing over vier belangrijke vrouwen in de Groninger literatuur en de Verhalen van Groningen kwamen langs met een mini-expositie van de Groninger vrouwengalerij. Vertelcollectief Kom op verhoal verwende de luisteraars met spannende en bijzondere nuvere wichter verhalen.

 

Nieuw dit jaar: SKVs
Een nieuw onderdeel dit jaar is de workshop Slim körte verhoaltjes (SKV) van Ingeborg Nienhuis, gebaseerd op de zogenaamde handpalmverhalen: het schrijven van een kort verhaal in 99 woorden. Deelnemers leerden tijdens de Dag over de kracht van een handpalmverhaal en er werd flink geoefend. De winnares Kunny Luchtenberg  las haar bekroonde SKV aan het einde van de middag voor op het hoofdpodium en ontving een schiere pries.

 

En nog veel meer Grunnegs
Tien moal Dag van de Grunneger toal was een dag vol Groningstalige activiteiten. In twee gebouwen waren er muziekoptredens, lezingen, verhalenvertellers, workshops, voordrachten van schrijvers en dichters in het Oader café en was er de jaarlijkse Toal- en boukenmaarkt.  Meestervertaler Marten van Dijken bracht zijn nieuwe vertaling Allain op Wereld van Hector Malot onder de aandacht. Drukkers in de Marge waren aanwezig met een overzicht van eigen drukwerk en Fré Schreiber alias Meester Kriet was van de partij en deelde zijn nieuwste sprookjesboekwerk Pankoukwichtje.

 

Organisatie
De organisatie van de tiende Dag van de Grunneger toal is in handen van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), de Groninger Archieven, Stichting t Grunneger Bouk, Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen. De Dag van de Grunneger toal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050Groningen Economie/Lifestyle - De Hartstichting heeft onderzoeker Daan Westenbrink van het UMC Groningen een Dekkerbeurs toegekend, een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met de beurs kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Lees meer...

050 Groningen Economie– Online uitgeverij Simian heeft BAM Bouw en Techniek geselecteerd voor de grootschalige uitbreiding van de bedrijfsruimte in Westerbroek.

Lees meer...

050 Tynaarlo Maatschappij - Het aardbevingscafé dat 18 maart zou plaatsvinden, is verplaatst naar 3 april. De avond werd toen afgelast vanwege de aanslag in Utrecht. Tijdens het aardbevingscafé wil Leefbaar Tynaarlo een Drents Gasberaad oprichten.

Lees meer...

050 Westerkwartier Maatschappij - In de gemeente Westerkwartier starten het Dagblad van het Noorden en het weekblad Westerkwartier iets heel nieuws met ‘Focus’, een online platform dat lokale kwesties onderzoekt en daar uitleg over geeft. Inwoners kunnen op deze manier meebeslissen over en bijdragen aan verschillende onderwerpen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Wat is er gebeurd met het Groninger escalatiemodel tegen woonoverlast? De gemeenteraad gaf eerder brede steun aan dit PvdA-plan, maar het gemeentebestuur lijkt eraan voorbij te gaan in het nieuwe jaarplan integrale veiligheid. ‘Wij willen het escalatiemodel juist uitbreiden naar zorgaanbieders, zodat we beter overlast van verwarde personen kunnen tegengaan’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Lees meer...

050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

Lees meer...

050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - Bevrijdingsfestival Groningen presenteert Tom Walker, Thomas Azier, MY BABY, Omar Souleyman, Les Amazones D’Afrique, $hirak, Jiri11 en Young Ellens als eerste namen voor het jaarlijkse evenement in het Stadspark. Het festival waar we stilstaan bij onze vrijheid, valt dit jaar op een zondag.

Lees meer...

050 Groningen Sport - Zaterdagavond 2 maart vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is één van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. En wie kan hier beter een oproep voor doen dan de Nachtburgemeester van Groningen: Merlijn Poolman.

Lees meer...

Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

Lees meer...

Suzanne Oosterwijk

050 Groningen Gezondheid - Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

Lees meer...