050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

“Probeer de taal over te geven aan de jeugd. Lees kinderen voor in het Gronings, dat is het begin.” Het was de tiende keer dat de Dag van de Grunneger toal aan het Cascadeplein in Groningen plaatsvond. Belangrijk onderdeel van de opening was de overdracht van de woordenboek Ter Laan rechten. Dit in het bijzijn van kleindochters Stip en Catharina ter Laan. De inhoud van het woordenboek werd vandaag vrijgegeven voor het omvangrijke digitaliseringsproject WoordWaark van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). De tiende Dag van de Grunneger toal werd bezocht door ruim 1200 bezoekers.

 

WoordWaark
Tijdens de Dag werd de nieuwe, digitale taaldatabank van het Gronings gepresenteerd: WoordWaark. Projectleider Goffe Jensma van het CGTC  gaf samen met medewerkers Wilbert Heeringa en Eva Smidt uitleg over en een demonstratie van dit interactieve en multimediale taalproject. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk Groningers uit alle hoeken van de provincie hun Gronings bijdragen aan dit project. En er was al veel enthousiasme te voelen in het publiek. Naast WoordWaark vertelden Nanna Hilton en Martijn Wieling over hun projecten die met de digitalisering van het Gronings te maken hebben: Stemmen van Grunnen en Van Old noar Jong.

 

Nedersaksisch
Naast de digitalisering van het Gronings lag de focus van de Dag op twee andere thema’s, namelijk het Nedersaksisch en Grunneger vraauwen. Het Nedersaksisch werd breed uitgezet binnen de programmering en met name het opzoeken van grensgebieden en samenwerkingen met de Nedersaksische taalvarianten werd aangestipt. Zo vertelde de Duitse schrijver en journalist Heiko Gauert in zijn lezing over de geschiedenis van het Plattduuts. Bert Hadders en Otto Grootte deelden met De Grup hun muzikale vertelling en reis door Drenthe en Duitsland. En in het Oader café traden naast Groninger schrijvers en dichters Platt-dichter uit Ost-Friesland Gerd Constapel en de Drentse dichter Egbert Hovenkamp II op.

 

Grunneger Vraauwen
In het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland was er vandaag ook speciale aandacht voor de vrouw. Vooral op het muziekpodium was er veel aandacht voor vrouwelijk zangtalent. Wia Buze trad direct na de opening op voor een hal vol publiek. Marieke Klooster en Gabriëlle Glasbeek (Vrouw Holland) brachten met Voorwaarts! een theatrale muziekact vol liedjes en sketches: een ode aan Groninger vrouwen van vroeger en nu. Wim Bastiaanse vertelde in zijn lezing over vier belangrijke vrouwen in de Groninger literatuur en de Verhalen van Groningen kwamen langs met een mini-expositie van de Groninger vrouwengalerij. Vertelcollectief Kom op verhoal verwende de luisteraars met spannende en bijzondere nuvere wichter verhalen.

 

Nieuw dit jaar: SKVs
Een nieuw onderdeel dit jaar is de workshop Slim körte verhoaltjes (SKV) van Ingeborg Nienhuis, gebaseerd op de zogenaamde handpalmverhalen: het schrijven van een kort verhaal in 99 woorden. Deelnemers leerden tijdens de Dag over de kracht van een handpalmverhaal en er werd flink geoefend. De winnares Kunny Luchtenberg  las haar bekroonde SKV aan het einde van de middag voor op het hoofdpodium en ontving een schiere pries.

 

En nog veel meer Grunnegs
Tien moal Dag van de Grunneger toal was een dag vol Groningstalige activiteiten. In twee gebouwen waren er muziekoptredens, lezingen, verhalenvertellers, workshops, voordrachten van schrijvers en dichters in het Oader café en was er de jaarlijkse Toal- en boukenmaarkt.  Meestervertaler Marten van Dijken bracht zijn nieuwe vertaling Allain op Wereld van Hector Malot onder de aandacht. Drukkers in de Marge waren aanwezig met een overzicht van eigen drukwerk en Fré Schreiber alias Meester Kriet was van de partij en deelde zijn nieuwste sprookjesboekwerk Pankoukwichtje.

 

Organisatie
De organisatie van de tiende Dag van de Grunneger toal is in handen van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), de Groninger Archieven, Stichting t Grunneger Bouk, Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen. De Dag van de Grunneger toal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

Foto: Kees van de Veen Thuis vanwege Corona, maart 2020

050 Groningen Educatie - In deze ongewone tijden ziet jouw dag er anders uit dan normaal. Je gaat niet naar school of naar je werk of misschien wel, maar de kans is groot dat je leven er nu anders uit ziet.

Lees meer...

050Groningen Economie/Duurzaamheid/Maatschappij - Enexis Groep gaat Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, verzelfstandigen. Als zelfstandige stichting kan de organisatie doorgroeien en grotere en bredere samenwerking opzoeken met bewoners, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Daarmee gaat Buurkracht een nieuwe fase in. De verzelfstandiging wordt per december 2019 een feit.

Lees meer...

Economie is te belangrijk om geen grappen over te maken

050 Economie/duurzaamheid - Het Financieele Dagblad en Comedy Central slaan de handen ineen en presenteren op zondag 6 oktober de eerste editie van het festival Standup Economics, waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen leggen de scherpste comedians het vuur aan de schenen van bekende economen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Na ruim drie jaar neemt Kamerlid Isabelle Diks afscheid van de Tweede Kamer om loco-burgemeester en wethouder te worden in Groningen, de zesde stad van het land. De Groningse GroenLinksfractie heeft een beroep op Diks gedaan vanwege haar brede bestuurlijke ervaring en grote netwerk in Noord-Nederland.

Lees meer...

050Groningen Politiek - De tijd is weer gekomen dat er een nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester voor Groningen wordt gekozen. Vijf kandidaten voeren stevig campagne om de meest stemmen binnen. Elke Groninger kan vanaf 20 november tot 6 december zijn/haar stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Op 7 december kan iedereen nog een laatste stem uitbrengen tussen 10.00 en 11.30 in de entreehal van het Groninger Forum. Om 12.00 uur zijn de stemmen geteld en maakt Mattias Gijsbertsen bekend aan wie van de kandidaten deze fraaie titel toekomt. In januari 2020 worden de kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester officieel beëdigd.

Lees meer...

050Groningemn Politiek - Het moet afgelopen zijn met het fout parkeren aan de Hoge der Aa. PvdA-raadslid Rik van Niejenhuis vraagt het gemeentebestuur om maatregelen te nemen. ‘Weg met het blik. Dit mooie stukje binnenstad moet voor iedereen toegankelijk zijn.’

Lees meer...

Foto: Natasja Nienhuis

050 Groningen Cultuur & Uitgaan - Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest voor de stichting Vier 5 mei, welke verantwoordelijk is voor Bevrijdingsfestival Groningen, neemt directeur Diederik van der Meide afscheid. Hij draagt het stokje over aan Ebel Jan van Dijk.

Lees meer...

Cultuursector voorkomt dat het stil valt op Bevrijdingsdag en brengt met We’ll Meet Again een hommage aan de vrijheid

050 Groningen Cultuur - Dit jaar zouden we samen met elkaar 75 jaar vrijheid vieren. Het is dan ook extra wrang dat juist in dit jubileumjaar de coronacrisis een streep zet door alle festiviteiten. Om te voorkomen dat het op 5 mei stilvalt, brengt de cultuursector een hommage aan de vrijheid met het lied We’ll Meet Again van Vera Lynn.

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - De ‘Breder dan klassiek’ nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta is inmiddels een begrip in Nederland. Elk jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden.

Lees meer...

Schenk je medaille aan jouw held!

050 Groningen Sport - De GasTerra Ladiesrun Groningen kan noodgedwongen geen doorgang vinden op zondag 14 juni 2020. Maar alle vrouwen in Groningen worden wel aangemoedigd om individueel te blijven bewegen door mee te doen met de virtuele GasTerra Ladiesrun Groningen.

Lees meer...

050 Groningen Sport - De historische binnenstad van Groningen stond  voor de negentiende keer in het teken van de Nacht van Groningen. Op een gezellige Ossenmarkt stonden maar liefst 2.100 sportievelingen aan de start alvorens zij een afstand van 5 km, 10 km, 10 Engelse Mijl of een halve marathon moesten zien te trotseren.

Lees meer...

050Groningen Lifestyle/evenement – Voor de allereerste keer komt er een erotische Kerstbeurs, de ‘Feria de las Fantasias’ naar Groningen, een primeur voor de stad en weer eens heel iets anders dan de zo langzamerhand bekende kerstshows, markten en fairs? Het wordt een driedaagse beurs die plaatsvindt van 20 t/m 22 december a.s. in de Oude Suikerfabriek en is er speciaal voor ruimdenkende mensen.

Lees meer...