050 Groningen Politiek - Zo’n 500 leerlingen van verschillende basisscholen in Groningen, Haren en Ten Boer hebben in de Week van de Democratie op speelse wijze kennis gemaakt met politiek. Ze speelden het spel Democracity in het stadhuis van Groningen of in de raadzaal van het gemeentehuis van Haren of Ten Boer. De gemeente wil mogelijk het spel structureel aanbieden om zo veel mogelijk kinderen al vroeg iets van de lokale democratie te laten beleven.

De leerlingen zaten op de plekken in de raadzalen waar normaal gesproken de echte politici debatteren en besluiten nemen. Daar bouwen de kinderen tijdens het educatieve rollenspel hun eigen stad: Democracity. Kandidaatraadsleden uit Groningen, Haren en Ten Boer voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen begeleidden de kinderen. De spelleiders waren studenten van de bacheloropleiding Social Work aan de Hanzehogeschool. Zij hadden hiervoor een speciale cursus gevolgd.

Leerlingen, leerkrachten, de studentenspelleiders, de kandidaatraadsleden, allemaal zijn ze enthousiast over het spel. “Dan word ik maar geen architect”, reageerde een jongen van de Peter Petersenschool in Haren. “Ik word politicus!” De kinderen speelden volksvertegenwoordigers van de stad die ze af moeten maken. Er staan alleen nog maar huizen. Maar hoe moet de stad er verder uitzien? Gaan ze voor bedrijven? Of kiezen ze voor groen? Moet er een groot ziekenhuis komen? Of is onderwijs of sport belangrijker?

 Bereken je premie - ZorgDirect

Argumentatie

Het doel van Democracity is als politiek, sàmen een stad bouwen. De kinderen ervaren dat het tijdens het politieke proces in een democratische samenleving om overleg, argumentatie, meerderheid en consensus draait. “We vinden het leuk om zo ook basisschoolleerlingen in Groningen, Haren en Ten Boer al een inkijkje te geven in de lokale politiek”, zegt griffier Toon Dashorst van de griffie van de Groningse gemeenteraad die Democracity in het kader van de Week van de Democratie heeft georganiseerd.

In het voorjaar is in Groningen het spel voor het eerst gespeeld. “We hebben het wegens groot succes nu geprolongeerd in de Week van de Democratie”, aldus Dashorst. “Het idee om dit spel te spelen komt vanuit de gemeenteraad. We hopen dat de kinderen zo vroeg interesse krijgen in de gemeente en politiek.”

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

19 maart 2019

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Mediamarkt