050 Groningen Maatschappij - Een klas van GBS Rehoboth uit Hoogkerk is de ‘Meest mediawijze klas van Groningen’ geworden tijdens de achtste editie van MediaMasters: Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Na vijf speldagen de wereld van mediawijsheid te hebben ontdekt in de klas en thuis, bleek deze klas de spannende serious game het best te hebben doorlopen en de meeste bits (punten) te hebben gescoord van de provincie Groningen. Dit jaar werd een recordaantal van ruim 180.000 leerlingen aangemeld voor de game.

Door het spelen van MediaMasters hebben leerlingen door het hele land basiskennis opgebouwd over mediawijsheid. In de vernieuwde MediaMasters-wereld gingen leerlingen aan de slag met vragen en opdrachten zoals echte profielen van nepprofielen onderscheiden, phishingmails herkennen, Insta-posts privacyproof maken en een programmeeropdracht uitvoeren. De landelijke wedstrijd van MediaMasters is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid.

 

“MediaMasters: ontzettend spannende game met educatieve functie”

Bop Marchal, leerkracht van de landelijke winnaar van KDBS Het Tangram uit Rotterdam: “Wij vinden mediawijsheid belangrijk bij ons op school. MediaMasters is ontzettend spannend en een welkome afwisseling tussen de andere lessen door met een educatieve functie. We hebben enorm genoten en zijn heel erg trots dat we gewonnen hebben. De leerlingen hebben hard gewerkt om ook alle thuisopdrachten te doen, zoals filmpjes maken”, aldus de leerkracht temidden van een dolenthousiaste klas.

 

Meest mediawijze klas in het speciaal onderwijs

MediaMasters werd ook gespeeld in het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Alle clusters konden meedoen waaronder ook dove of slechthorende kinderen uit cluster 2. Speciaal voor hen waren de filmafleveringen tijdens de Week van de Mediawijsheid ondersteund met gebarentaal. Bovenbouw 7 van SBO de Toermalijn uit Helmond werd de winnaar van het klassement speciaal onderwijs. “De kinderen worden op een interactieve manier betrokken bij het spel, waardoor de betrokkenheid en de leerwinst groot is. Het is voor iedereen duidelijk dat je je huis of fiets beveiligt, maar bij sociale media staan we daar nog onvoldoende bij stil. MediaMasters heeft er in positieve zin aan bijgedragen om daar slimmer mee om te gaan”, aldus meester Rutger.

 

Extra aandacht voor cybercrime

Uit onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd door Mediawijzer.net, blijkt bijna twee derde van de Nederlandse jongeren hun mediagebruik onvoldoende onder de duim te hebben. MediaMasters laat kinderen al op de basisschool kennismaken met belangrijke mediawijsheidthema’s. Dit jaar was er in de game extra aandacht voor het thema cybercrime. Uit stellingen die veel leerlingen tijdens het spelen van MediaMasters hebben ingevuld, blijkt dat meer dan 60% van de leerlingen zegt thuis of op school niet genoeg te leren over cybercriminaliteit, om zichzelf hier goed tegen te kunnen beschermen. “De klas vond het erg leerzaam om met vragen over cybercrime aan de slag te gaan, met name over hoe websites gehackt kunnen worden en vragen over programmeren”, vertelt Bop, die zelf ook nog wat heeft opgestoken van de game: “Ik vond de vragen over phishingmails interessant. Daar heb ik zelf echt nog wat van geleerd”.  

Leerlingen uit Groningen: goed met sociale media, moeite met herkennen verslavende games

Uit de spelresultaten blijkt dat leerlingen uit Groningen goed kunnen omgaan met WhatsApp en sociale media. Leerlingen weten bijvoorbeeld waarom hashtags viral gaan. Groningse leerlingen scoren het slechtst op het herkennen van verschillende technieken die gamemakers gebruiken om gamers verslaafd te maken. Ook landelijk scoorden kinderen het slechtst op dit gebied. Uit de landelijke spelresultaten blijkt dat vrijwel alle leerlingen erkennen dat gamers te lang achter een beeldscherm kunnen zitten. Ook weten veel kinderen wat grooming inhoudt en welke trucjes hierbij worden toegepast, zoals het gebruik van nepprofielen en hoe deze kunnen worden herkend. Uit de stellingen die duizenden leerlingen hebben ingevuld over het eigen mediagedrag, blijkt daarnaast dat minder dan 10% van de leerlingen zich onzeker voelt als de eigen foto minder likes krijgt dan een foto van een vriend. Meer dan 15% van de leerlingen stuurt berichtjes waarin staat ‘stuur dit door naar 10 vrienden’ meestal door.

 

“MediaMasters speelt een belangrijke rol in het onderwijs”

“Felicitaties aan de winnende klassen en alle andere klassen die hebben meegedaan! Ik ben superblij dat weer zoveel klassen MediaMasters met groot plezier hebben uitgespeeld. Ondanks het verlengen van de speelduur vanwege een technische hick-up. Het laat zien hoe ontzettend belangrijk mediawijsheid voor scholen is”, aldus Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Mediawijzer.net, initiatiefnemer van MediaMasters.

 

050 Groningen Economie– Online uitgeverij Simian heeft BAM Bouw en Techniek geselecteerd voor de grootschalige uitbreiding van de bedrijfsruimte in Westerbroek.

Lees meer...

Foto: © NederlandSchoon

Lees meer...

Nieuwe techniek maakt weg vrij voor grootschalige hennep woningbouwprojecten

Lees meer...

050 Tynaarlo Maatschappij - Het aardbevingscafé dat 18 maart zou plaatsvinden, is verplaatst naar 3 april. De avond werd toen afgelast vanwege de aanslag in Utrecht. Tijdens het aardbevingscafé wil Leefbaar Tynaarlo een Drents Gasberaad oprichten.

Lees meer...

050 Westerkwartier Maatschappij - In de gemeente Westerkwartier starten het Dagblad van het Noorden en het weekblad Westerkwartier iets heel nieuws met ‘Focus’, een online platform dat lokale kwesties onderzoekt en daar uitleg over geeft. Inwoners kunnen op deze manier meebeslissen over en bijdragen aan verschillende onderwerpen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Wat is er gebeurd met het Groninger escalatiemodel tegen woonoverlast? De gemeenteraad gaf eerder brede steun aan dit PvdA-plan, maar het gemeentebestuur lijkt eraan voorbij te gaan in het nieuwe jaarplan integrale veiligheid. ‘Wij willen het escalatiemodel juist uitbreiden naar zorgaanbieders, zodat we beter overlast van verwarde personen kunnen tegengaan’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Lees meer...

050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

Lees meer...

050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - Bevrijdingsfestival Groningen presenteert Tom Walker, Thomas Azier, MY BABY, Omar Souleyman, Les Amazones D’Afrique, $hirak, Jiri11 en Young Ellens als eerste namen voor het jaarlijkse evenement in het Stadspark. Het festival waar we stilstaan bij onze vrijheid, valt dit jaar op een zondag.

Lees meer...

050 Groningen Sport - Zaterdagavond 2 maart vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is één van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. En wie kan hier beter een oproep voor doen dan de Nachtburgemeester van Groningen: Merlijn Poolman.

Lees meer...

Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

Lees meer...

Suzanne Oosterwijk

050 Groningen Gezondheid - Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

Lees meer...