Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

050 Groningen Gezondheid - Trijntje Kok-Steenbergen (diëtist uit het UMC Groningen) en Magda van Loon (verpleegkundig specialist uit het Maastricht UMC+) zijn de winnaars van de Maria ter Welle Prijs 2019. Zij ontvangen deze prijs voor hun jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg. Vanmiddag vindt de uitreiking plaats op het jaarlijkse inspiratiesymposium Samen Sterk in Nieuwegein. De Maria ter Welle prijs is een initiatief van de Nierstichting i.s.m. de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten werkzaam in de nierzorg te eren. De winnaars ontvangen naast een medaille een geldbedrag van 2.000 euro dat besteed mag worden aan persoonlijke ontwikkeling.

John Jacobze (voorzitter Willem Kolff Stichting):“Trijntje en Magda zetten zich beiden op hun eigen werkterrein vol overgave in voor een beter leven voor de patiënt. Maar hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied. De manier waarop zij invulling geven aan hun werk en hun vak is geheel in de geest van Maria ter Welle.”

De Maria ter Welle Prijs is een oeuvreprijs voor zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren. Steun en advies van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zijn voor nierpatiënten minstens zo belangrijk als de medische zorg van hun arts. Daarom reikt de Nierstichting de Maria ter Welle Prijs uit, samen met de Willem Kolff Stichting.  

Over Trijntje Kok-Steenbergen

Trijntje Kok-Steenbergen is diëtist in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij zet zich al vrijwel haar hele werkzame leven in voor de (dieet)zorg voor nierpatiënten en heeft daarnaast op eigen initiatief diverse voorlichtingsmiddelen ontwikkeld. Zo nam zij het initiatief voor het Zoutboek en schreef ze het kookboek Eten met Plezier. Inmiddels behoort het Zoutboek tot één van de belangrijkste voorlichtingsmiddelen van de Nierstichting om het zoutgehalte in producten inzichtelijk te maken. En is het kookboek voor veel nierpatiënten een inspiratiebron om (beter) met hun strenge dieet om te gaan. Ook heeft Trijntje veel bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek en scholing van andere beroepsgroepen. Ze heeft gedurende haar carrière op hoog niveau zorg gegeven aan patiënten met een nierziekte, met continue aandacht voor het versterken van de eigen regie op hun ziekte. Katja van Geffen (manager Zorg en Innovatie Nierstichting): “Trijntje schroomt bovendien niet om haar mening te geven en houdt ook ons als Nierstichting scherp in wat wij doen. Maar altijd op een constructieve manier.”

Maria ter Welle

Maria ter Welle (1900-1946) was hoofdzuster op de interne afdeling van het Stadsziekenhuis in Kampen. Tussen 1942 en 1946 was zij de rechterhand van professor Willem Kolff bij de ontwikkeling van de eerste kunstnier. Maria Ter Welle wist Kolff over te halen zijn uitvinding toe te passen op patiënten, tegen bezwaren in van collega-artsen. Zo stimuleerde zij Kolff om door te zetten in het ontwikkelen van de dialysemachine, waardoor haar rol in deze van onschatbare waarde is. Sinds de eerste succesvolle dialyse in 1945 hebben wereldwijd miljoenen mensen hun leven te danken gehad aan de kunstnier.

Symposium Samen Sterk

Samen Sterk is het jaarlijkse inspiratie-evenement voor patiënten en zorgverleners dat de Nierstichting samen met de Nierpatiënten Vereniging organiseert. Samen Sterk biedt patiënten en zorgverleners een podium om vernieuwende ideeën en initiatieven met elkaar te delen. Er is één gemeenschappelijk doel: het leven van nierpatiënten zo aangenaam mogelijk maken.

 

De 12 genomineerden (op alfabetische volgorde)

Noeleen Berkhout-Byrne, verpleegkundig specialist, LUMC (Leiden)

Heleen Boelens, dialyseverpleegkundige en kwaliteitsfunctionaris, Ter Gooi Ziekenhuis en Dialysecentrum Gooi (Hilversum)

Maria Cruijsen, dialyseverpleegkundige, Radboudumc (Nijmegen)

Anneke van Egmond - De Mik, diëtist, Erasmus MC (Rotterdam)

Ineke de Groof, maatschappelijk werker, Spaarnegasthuis (Haarlem)

Yvonne Hooghof, verpleekundig coördinator nierdonatie bij leven, Radboudumc (Nijmegen)

Inez Jans, diëtist, Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede)

Jolanda Jousma, kwaliteitsfunctionaris, Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag)

Tessa Pulskens-de Jong, verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (Amsterdam)

Adilson da Silva, maatschappelijk werker, Erasmus MC (Rotterdam)

Fatma Unal – Karacelik, verpleegkundig specialist, Laurentius Ziekenhuis Roermond (Roermond)

Silvia van Vonderen, dialyseverpleegkundige, Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) 

050 Groningen Economie– Online uitgeverij Simian heeft BAM Bouw en Techniek geselecteerd voor de grootschalige uitbreiding van de bedrijfsruimte in Westerbroek.

Lees meer...

Foto: © NederlandSchoon

Lees meer...

Nieuwe techniek maakt weg vrij voor grootschalige hennep woningbouwprojecten

Lees meer...

050 Tynaarlo Maatschappij - Het aardbevingscafé dat 18 maart zou plaatsvinden, is verplaatst naar 3 april. De avond werd toen afgelast vanwege de aanslag in Utrecht. Tijdens het aardbevingscafé wil Leefbaar Tynaarlo een Drents Gasberaad oprichten.

Lees meer...

050 Westerkwartier Maatschappij - In de gemeente Westerkwartier starten het Dagblad van het Noorden en het weekblad Westerkwartier iets heel nieuws met ‘Focus’, een online platform dat lokale kwesties onderzoekt en daar uitleg over geeft. Inwoners kunnen op deze manier meebeslissen over en bijdragen aan verschillende onderwerpen.

Lees meer...

050 Groningen Politiek - Wat is er gebeurd met het Groninger escalatiemodel tegen woonoverlast? De gemeenteraad gaf eerder brede steun aan dit PvdA-plan, maar het gemeentebestuur lijkt eraan voorbij te gaan in het nieuwe jaarplan integrale veiligheid. ‘Wij willen het escalatiemodel juist uitbreiden naar zorgaanbieders, zodat we beter overlast van verwarde personen kunnen tegengaan’, zegt PvdA-raadslid Maarten van der Laan.

Lees meer...

050 Zuid Laren - Op 13 april 1945 werd Zuidlaren door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetter. Om dit te herdenken toveren we Zuidlaren weer om naar de jaren 40. De bevrijding was een feest, en dat mag gevierd worden. In het weekend van 13 en 14 april 2019 wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd.

Lees meer...

050 Groningen Cultuur - “Het Gronings is een taal van hart tot hart.” Gedeputeerde van de provincie Groningen Henk Staghouwer opende vandaag de Dag van de Groninger taal met een sterke boodschap:

Lees meer...

050 Groningen Uitgaan - Bevrijdingsfestival Groningen presenteert Tom Walker, Thomas Azier, MY BABY, Omar Souleyman, Les Amazones D’Afrique, $hirak, Jiri11 en Young Ellens als eerste namen voor het jaarlijkse evenement in het Stadspark. Het festival waar we stilstaan bij onze vrijheid, valt dit jaar op een zondag.

Lees meer...

050 Groningen Sport - Zaterdagavond 2 maart vindt de Nacht van Groningen voor de 18e keer plaats. Het jaarlijkse loopevenement in de binnenstad van Groningen is één van de weinige in Groningen en omstreken waarbij alle afstanden in het donker worden afgelegd. En wie kan hier beter een oproep voor doen dan de Nachtburgemeester van Groningen: Merlijn Poolman.

Lees meer...

Jarenlange inzet voor nierpatiënten beloond met oeuvrepijs

foto Trijntje Kok- Steenbergen

Lees meer...

Suzanne Oosterwijk

050 Groningen Gezondheid - Mensen kiezen er vaak bewust voor om zichzelf bloot te stellen aan nare beelden of gruwelijke verhalen. Waarom zijn mensen toch zo nieuwsgierig naar het leed van anderen? Sociaal psycholoog Suzanne Oosterwijk (UvA) onderzoekt of de aantrekkingskracht van het leed van anderen – de morbide nieuwsgierigheid - mogelijk een functie heeft.

Lees meer...